Om Kristen Tro

Funderar du på kristen tro?

Tillhör du dem som funderar på Gud och vill veta sanningen om honom? Då är du en sökare.

Det finns många sökare med olika bakgrunder: En del tror inte på Gud, andra gör det, men är inte säkra på hur de ska få kontakt med honom. Det som alla sökare har gemensamt är det faktum att de har slutat låtsas att de redan har funnit sanningen. De är öppna för möjligheten att Gud kanske finns, och att han kanske vill ha en plats i deras liv. De vet att de inte vet, men de vill veta. Enligt Jesus är det bra att vara en sökare, för de finner till slut vad de letar efter. (Matteusevangeliet 7:7-8)

Om du räknar dig som sökare och vill veta mer om Gud, hur ska du då gå vidare? Vi vill här presentera för dig vad vi tror är en väg till Gud och hans sanning. För att göra det lite enklare har vi ställt följande frågor:

Varför vill du lära känna Gud? Sätter du upp hinder för Gud? Vad tror du om Jesus? Hur kan du ge ditt gensvar till Jesus? Några praktiska tips

1. Varför vill du lära känna Gud? Människor söker Gud av olika skäl. En del tror att deras sökande ska leda dem fram till ett mer fulländat liv eller en större känsla av mening. En del vill bli lyckliga och andra letar efter befrielse från smärta. Det finns också de som är nyfikna på Gud och helt enkelt vill veta vad som är sanning och vad som inte är det.

Vad är ditt skäl? Du måste vara medveten om vad som är din längtan och vilka motiv du faktiskt har, så att du inte letar efter fel sak och kanske blir besviken.

Om du tex är en sökare för att du vill bli lyckligare. Vad händer då om du finner Gud men din livssituation leder till mindre lycka? Kommer du då att känna dig besviken?

Troende människor säger ofta att Gud har givit dem större glädje, mening och mål i livet. Men nästan varenda troende skulle också erkänna att de upplevt perioder av svårigheter i livet.

Så en bra fråga att ställa till sig själv är: vad är det jag letar jag efter? och omvänt: vad kan Gud erbjuda mig?

Om du läser i Bibeln, så kommer du snart att upptäcka hur mycket han redan har givit och ger till oss. Men han kanske inte kommer att ge dig exakt vad du har förväntat eller räknat med. Så tro på det oväntade, och gör det till ditt mål att finna Gud oavsett vad förmånerna blir. Den sanna sökaren söker själva ”Givaren” och inte bara hans gåvor.

2. Sätter du upp hinder för Gud? Två människor som har blivit kära gifter sig inte för att efter bröllopet sluta bry sig om varandras önskningar. Ett sådant beslut för istället med sig att man kanske måste ge upp vissa personliga prioriteringar till förmån för relationen. När paret skapar sitt hem tex, så diskuterar de säkert möblernas placering, gardiner, tapeter och andra saker för att lägenheten eller huset ska bli ett hem. På samma sätt är det när en sökare öppnar sig för Gud. Man bör ta med i beräkningen att Gud möjligen vill förändra ett och annat i möblemanget när han flyttar in.

En del människor är rädda att Gud vill kasta bort alla möbler och döma ut huset som obeboeligt. Men inget kan vara längre från sanningen! Gud skapade oss till en relation med honom och med varandra. Genom Bibeln visar Gud oss att han vill att vi ska njuta av livet på det sätt som han har tänkt och skapat oss till.

Frågan kvarstår dock: Är du medveten om att Gud vill vara en mäktig och kärleksfull närvaro i ditt liv och inte bara en idé i ditt huvud?

Många sökare kommer med intellektuella anledningar för att avfärda Bibelns anspråk, men de är egentligen inte villiga att ge upp en del saker de vet strider mot Guds vilja. Om så är fallet med dig, så ska du veta att Gud vill ta emot dig precis som du är, men det är inte säkert att han låter dig förbli som du är. Han vill att du ska låta honom göra dig till det har tänkt för dig!

3. Vad tror du om Jesus? En andlig sökare kanske tänker att den logiska ordningen är att först ta reda på om det finns en Gud. (en filosofisk fråga) och sedan ta reda på vem Jesus är. (en historisk fråga), Men en annan och mer spännande möjlighet är att göra det omvända.

Många sökare upplever att de får svar på många av sina frågor när de börjar lära känna personen Jesus så som Bibeln beskriver honom.

Finns det en Gud? Ja, och han kom till jorden som människa, Jesus Kristus. Bibeln säger i Johannesevangeliet kapitel 16 vers 28: ”Jag kom från Fadern och trädde in i världen. Jag lämnar världen igen och går till Fadern.”

Älskar Gud mig? Javisst! Se vad han gjorde för att visa den kärleken: ”Ty så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att var och en som tror inte skall gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom.” (Johannesevangeliet 3:16-17) Gud älskar just dig och vill ha en relation med dig!

Vad ska jag göra för att få leva med Gud? Ta emot Jesus som din förlåtare (frälsare) och Gud. Läs Johannesevangeliet kap. 6 vers 40: ”För detta är min Faders vilja; att alla som ser Sonen och tror på honom skall ha evigt liv. Och jag skall låta dem uppstå på den sista dagen”

Hur kan jag upptäcka mening och mål med livet? Genom att följa Jesus och utveckla din relation med Gud och andra. Matteusevangeliet 22:37-40 säger: ”Du skall älska Herren din Gud av hela ditt hjärta och hela din själ och med hela ditt förstånd. Detta är det första och det största budet. Sedan kommer ett av samma slag. Du skall älska din nästa som dig själv. På dessa båda bud vilar hela lagen och profeterna”

Enligt Bibeln så förstår en sökare inte förrän han möter Jesus, vad som är viktigast för att börja en relation med Gud.

Faktum är att Jesus är den mest inflytelserika personen i historien. En fattig kringvandrande predikant, son till en snickare men också Guds son, ändrade hela världshistorien. Hur kan någon seriös sökare bortse från honom?

4. Hur ska du ge ditt gensvar till Jesus? Jesus är enda vägen till Gud. Det är genom att ta emot honom som Herre i ditt liv som du blir en kristen. I Bibeln står det att Jesus är Guds son, en man som gick omkring här på jorden och levde ett fullkomligt liv. Det står också att han dog på ett kors men att han besegrade döden och uppstod igen. Detta gjorde han för att han älskar oss och vill att vi ska bli räddade. Han erbjuder oss ett evigt liv tillsammans med honom.

För att bli en kristen räcker det inte bara att hålla med om allt detta, du måste också välja att ta emot Jesus i ditt liv. Det här är ett ”en gång för alltid”-beslut. Du startar visserligen en process, men du måste börja med att ta emot honom och acceptera att han betalade priset för ditt liv genom sin död. Det är något du aldrig kan göra själv. Många tror att man kan ”muta” Gud genom gärningar eller religiositet, men det är bara genom att tro på Jesus som vi kan bli räddade.

Räddningen i Jesus är en gåva, och att ta emot den är väldigt enkelt. Det räcker att säga: ”Jesus, jag erkänner min synd och priset för den som du betalade genom döden på korset. Jag ber dig nu att förlåta mig och jag tar emot dig som Herre i mitt liv.” Men du måste säga detta medvetet och övertänkt annars så förblir gåvan oöppnad och värdelös.

Jesus Kristus vill vara din Herre som leder dig i livet, din Frälsare som räddar dig och din vän som alltid är med dig. Var och en som vänder sig till Gud kan vara säker på att bli accepterad. Gud visar inte bort någon.

5. Några praktiska tips Här är några tips om hur du kan gå vidare i ditt sökande efter Gud och hans sanning: Be till Gud. Är du är osäker på om han finns eller inte, så kan du be att han på något sätt ska förklara för dig vem han egentligen är. Du kan samtala med Gud precis som när du talar med en vän. Han bryr sig inte om vilka ord du använder, utan ser till ditt inre och förstår vad du menar. Läs Bibeln. Börja gärna med Nya Testamentet. Markusevangeliet, Johannesevangeliet, Apostlagärningarna och Romarbrevet.

Fråga troende kristna varför de tror, vad de tror och hur de vet att det de tror är sant. Ta dig gärna tid i naturen för att se och upptäcka Guds fantastiska skapelse. Ifrågasätt allting som folk verkar ta för givet, bli en sanningsälskare. Skriv ner dina frågor om det som du tex. läst om i Bibeln, och ta med dem till en kristen vän som har respekt för ditt sökande.

Läs böcker. Det finns många bra kristna författare som har skrivit om sin vandring med Gud. Fråga efter bra böcker i en kristen bokhandel eller på biblioteket.

…och kom ihåg, att tro är just att tro… man behöver inte ha alla svaren för att ta emot Jesus i sitt liv! ”Be så skall ni få. Sök så skall ni finna. Bulta så skall dörren öppnas. Ty den som ber han får, den som söker han finner och för den som bultar skall dörren öppnas.” Matteusevangeliet kap. 7 vers 7-8